Plantera träd i din trädgård

Ett träd står i många år i din trädgård. Det växer sig större och vackrare. Så småningom kan du kanske till och med skörda din egen frukt från det. En trädgård med uppvuxna träd ser mer ombonad ut, skänker skugga och ger möjlighet att plocka ett moget plommon eller äpple i förbifarten en helt vanlig sommardag.

Att plantera ett träd

Att plantera eller sköta om träd kan kännas avskräckande, låt det inte hindra dig om du drömmer om en trädgård med träd. Du kan alltid få experthjälp eller gå en kurs i beskärning. Att läsa på internet eller i en bok kan du också komma långt på. Ett träd planteras helst på hösten, när det är i vila. Det är också mycket bättre tillgång till vatten för trädets rötter på hösten.

Hur sköter jag om mitt träd?

Vissa träd behöver du beskära vid en särskild tidpunkt. De träd som är väldigt höga eller ligger i närheten av bebyggelse kräver att du anlitar ett proffs eller att du vet precis vad du gör själv. Särskilda verktyg kan också vara att föredra så som en bra grensåg. Kolla upp sjukdomar och lär dig känna igen dem för att snabbt kunna agera vid angrepp. Slutligen, ge trädet lite stöd tills det är starkt nog att stötta sig själv.